Disse matene anses som funksjonell mat

Mange matvarer inneholder funksjonelle ingredienser som kan brukes til å forbedre helsen spesielt. Flere hundre fytokjemikalier med medisinske egenskaper er allerede identifisert og klassifisert i henhold til deres kjemiske struktur til bestemte grupper av aktive ingredienser. Professor Paul Walter, en biokjemiker og ernæringsekspert, sier: "Bare en av tre feeder i dag, så det er fornuftig for mange å spise matvarer som er forsterket med visse tilsetningsstoffer."

Plantestoffer med medisinsk virkning

  • Brokkoli og andre kål inneholder isotiocyanater. Disse aktiverer avgiftende enzymer i kroppen og har en kreftinhiberende effekt.
  • Soya produkter inneholder isoflavoner. Disse er svært lik kroppen-eier østrogener. Også såkalte lignaner fra korn, bær og linfrø ligner østrogenet. Isoflavoner og lignaner har en gunstig effekt på hormonavhengig vev og beskytter mot kreft gjennom deres antioksidantvirkning. I tillegg er de interessante for en terapi av hormonavhengig osteoporose.
  • Karotenoider gir frukt og grønnsaker den gule eller røde fargen. De skal beskytte fartøyene.
  • Den røde tomatfargen lycopen, samt Luthein fra spinat og kål, synes å redusere risikoen for prostata og spiserørkreft.
  • Te, bær og sitrusfenoler beskytter cellene mot skadelige oksiderende stoffer.
  • Vegetabilske oljer inneholder forskjellige fytosteroler som er relatert til det ønskede kolesterolet. I store mengder de effektivt reduserer blodfett.
  • Løk, paprika og vin er rik på flavonoider. Som catechin av grønn te har flavonoider en antioksidant effekt og kan styrke immunforsvaret.
  • Selen og Vitaminer C og E finnes i mange frukter og grønnsaker. De har en antioksidant effekt og dermed en positiv effekt på immunforsvaret. Som et resultat de beskytter mot kreft og hjerte-og karsykdommer.

Sunn og næringsrik

Stoffer styrket med visse tilsetningsstoffer inkluderer for eksempel fiber, vitaminer, sporstoffer, mineraler, phytonutrients, eller til og med levende mikroorganismer med gunstige effekter på tarmfloraen. Svært viktig er en presentasjon som følger trender og emballasje av disse matvarene. Hvem ønsker å mate i pulver eller tablettform eller, som astronautene, bokstavelig talt "ut av røret"? Knapt noen i det lange løp.

Snacks og snacks blir derimot mer og mer brukt i kostholdet. Derfor er funksjonelle ingredienser også svært ofte integrert i populær mat: i barer, drinker, yoghurt, frokostblandinger eller andre produkter som kan fortas raskt og uten ekstra innsats.

Medisinbryst eller kjøleskap?

Det er vanskelig å skille mellom funksjonell mat og legemidler. Eksperter hevder at de nye matvarene er veldig gode for helsen din, eller bare tjener til å øke næringsmiddelindustriens inntekter. Så langt er bare en ting veldig sikker: Forbrukerne må grave dypere inn i lommeboken for funksjonell mat.

Trenden driver også noen interessante blomster: Kolesterolbombe-egget ble endret ved å fôre linfrø til kyllinger til omega-egg, som nå inneholder essensielle fettsyrer. En skje av jordflaxseed om dagen har samme effekt som de nye eggene og er mye billigere.

Avhengig av ekstra ingrediens, er grensene mellom mat og medisin sløret. Noen moderne funksjonelle matvarer, som for eksempel hypoallergen baby mat, ligger svært nær kliniske næringsprodukter (rørfôring). Problemet med å avgrense mat og medisin vil trolig øke i de kommende årene.

Feil løfter?

Navnet på maten med merverdi er allerede vanskelig idag. Fordi de ikke må inneholde falske løfter og villede forbrukere. Selv de som spiser så mange matvarer med en gunstig effekt på hypertensjon eller atherosklerose, vil ikke kunne beskytte mot hjerteinfarkt i ekstrem fedme eller andre risikofaktorer.

I Sveits er det indikasjoner på emballasjen som "senker kolesterolnivået" eller "styrker beinene". Krav på medisinske effekter, såkalte "helsepåstander" (eksempler: "Beskytter mot osteoporose" eller "hindrer prostatakreft") er strengt forbudt.

Følgende uttalelser (såkalte "krav") for funksjonelle matvarer diskuteres i Sveits:

næringsinnholdRik på kalsium, lavt i mettet fett
SammenligningserklæringerEnergiredukt, redusert fett
Sunn matvanerFor eksempel: "Rik på kalsium, anbefaler Helseverket daglig inntak av x gram kalsium."
næringsstoff funksjonFor eksempel, "Rik i kalsium, hjelper kalsium å bygge sunne bein."
RisiokominderungFor eksempel: "Rik på kalsium, et kalsiumrikt kosthold kan forhindre osteoporose senere i livet".
Terapeutiske uttalelserEventuelle indikasjoner på behandling eller kur av sykdommer er forbudt.

Hjelp, men ingen erstatning

Alle ernæringseksperter er enige om viktigheten av funksjonell mat i ernæring. Det bør være et supplement og ikke en erstatning for et sunt kosthold. Dette bekreftes av Zürichs sosial- og forebyggende medisinprofessor Felix Gutzwiller, prof. Paul Walter fra Basel, og prof. Michael Teuber og Renato Amadò fra Institutt for matvitenskap ved ETH Zürich.

Funksjonell eller ny mat er ikke et magisk våpen for å løse våre ernærings- og helseproblemer. Men det kan være et nyttig tillegg.

Del med venner

Legg igjen din kommentar