(Sunn) ernæring av barn og ungdom

God ernæring er en viktig forutsetning for optimal barnutvikling. I barndommen legges grunnsteinen til kroppsstoffet, hvis sammensetning vil forbli viktig frem til alderdom. Her har barnet eller ungdomskroppen spesielle krav til kostholdet. Sammenlignet med sin lille kropp, må barna spise mye mer enn voksne.

Maksimalt behov for 15- til 18-åringer

Det maksimale energiforbruket er nådd mellom 15 og 18 år. Under puberteten vekstspurt øker behovet for kalsium (1200 mg / dag), fosfat (1600 mg / dag) og jern (gutter: 12 mg / dag, jenter 15 mg / dag) også. Følgelig skjer en gradvis tilpasning til kostmønsteret for voksne under barndommen.

For mye av dette ...

Imidlertid viser resultatene fra DONALD-studien (Dortmund Nutritional and Anthropometrical Longitudin Study, en studie som gjennomføres kontinuerlig, som ser på deltakere fra barndom til voksen alder på kostholdet og deres effekter på utvikling) at barn allerede er rundt 2 år Livsår har lignende spisevaner som voksne.

Så tilførsel av animalsk protein, fett og sukker er for høyt. Dette skyldes spesielt høyt forbruk av kjøtt- og pølseprodukter samt søtsaker. Forbruket av karbohydrater øker også. Andelen sukker øker mens andelen helkorn reduseres. Grønnsaker blir ofte forsømt, noe som hovedsakelig skyldes hyperacidity av studiedeltakere.

I tillegg viser studien at økt inntak av søtet brus til kvinnelige deltakere er direkte relatert til økning i kroppsmasseindeks. Ingen direkte korrelasjon ble funnet hos mannlige deltakere.

På sikt kan disse diettvanene være merkbare på skalaen. Ifølge Federal Center for Helseutdanning er rundt 15 prosent av alle 3- til 17-åringer i Tyskland overvektige, og hvert sekund til tredje av dem er enda alvorlig overvektig (overvektig). Totalt utgjør tallet nesten to millioner overvektige eller overvektige mindreårige.

For lite av det ...

På den annen side var gruppen av karbohydratrike matvarer (fullkornsbrød, pasta, poteter, ris) ikke godt representert. Spesielt stivelse og fiber ble spist for lite. Blant mineralene var kalsium, jern og jod blant de mest kritiske næringsstoffene. Kalsiumrike er spesielt meieriprodukter. Så sett i 1 glass melk (250 ml) og 3 stykker skiver ost (90 g) sett 1000 mg kalsium. Egnede jernleverandører er magert kjøtt og grønnsaker. Jod leveres av havfisk og iodisert salt.

Ifølge 2004 ernæringsrapporten er vitamin D og folsyre utilstrekkelig tilført med vitaminer. I tillegg til kalsium spiller vitamin D en viktig rolle i beinmetabolisme. Tilstrekkelig inntak er derfor av stor betydning, spesielt i vekstfasen. Vitamin D kan også produseres i huden under påvirkning av UV-lys. Derfor, ut med barna i frisk luft å løpe rundt og store, fordi også bevegelse er positiv for beinstrukturen. Gjennom muskelarbeid stimuleres osteoblastene (cellene i beinvevet) til å bygge opp mer benmasse.

Folinsyre spiller en viktig rolle i cellefordeling og celleregenerering, derfor øker behovet for vekst. For eksempel øker inntaksanbefalinger på 200 μg / dag for 1 til 4-åringer til 400 μg / dag for 10 til 18-åringer. Folsyrerike matvarer er z. Grønn, rose og blomkål, erter, spinat, fullkornsbrød, belgfrukter, hvetekli og hvetekim.

Rikelig, moderat, økonomisk ...

Et barn er vanligvis godt tatt vare på hvis tilbudt et variert blandet diett. Det skal alltid være friskt og allsidig. I tillegg skal menyen ordnes slik at for mange kilo ikke har sjanse. Forskningsinstituttet for barneernæring i Dortmund har oppsummert anbefalingene for en "optimalisert blandet diett" (optimiX) i tre enkle regler:

 1. Masse urte matvarer (frokostblandinger, nøtter, frukt, grønnsaker) og drinker
 2. Moderat dyr mat (meieri, egg, kjøtt, fisk)
 3. Økonomisk Høyverdig mat og søtsaker

Kostholdet hos et 10-12 år gammelt barn bør da inneholde ca 2150 kcal.

Hvis barnet ikke vil spise hva det skal spise

Hvem vet ikke diskusjonene ved middagsbordet, hvis noen matvarer (spesielt de friske) ikke er til smaken av barnet? Selv barn har sine liker og misliker. Disse er formet veldig tidlig i barndommen og størknet opp til 10 år. En viktig rolle blir spilt av foreldres eller familiens matvaner. Derfor, vær ikke overrasket hvis du finner din "hemmelige" kjærlighet til søtsaker med barna dine!

Men barn utvikler også sitt eget spisemønster. For eksempel, et barn foretrekker ost som en sandwich og den andre avviser ost kategorisk. I disse tilfellene, prøv å tilby alternativer til barnet ditt. F.eks. I stedet for ost, fruktyoghurt, milkshake eller urtekvark. Hvis barnet ditt sjelden spiser frukt, kan du kanskje inspirere det til vegetabilske pinner. Kanskje det er bare på grunn av doseringsformen. Tilby frukt i små stykker, som fruktsalat eller pureed med yoghurt.

Hurtigmat versus sunn mat

Barn er ikke nødvendigvis interessert i sunn mat, men mer i fastmat, pizza og co. Å forby disse populære matvarer ville bare gjøre dem mer interessante. Men hvorfor utvikler du ikke attraktive kreasjoner sammen med barna dine?

Ta litt tid på en helg. Kjøpe sammen med barna dine: fullkornsmel, friske tomater, friske paprika, sopp, skinke, ost, etc. Forbered hele kornpizza med friske grønnsaker og ost (for den ekstra kalsium) med barna dine. Dermed stoler barna på å utføre arbeidstrinn uavhengig. Barn fra 3 år kan kutte med en kniv (bruk en stump kniv!) Og lag enkle oppskrifter i en alder av 6 år.

Tips: Forbered en annen tallerken med pizza og fryse deler som lager! Andre favoritter som er spesielt gode for selvproduksjon:

 • Tyrkia burger fra fullstendig roll, salat blad, tomat, liten kalkun schnitzel
 • Chili con carne med lite hakket kjøtt og mange friske tomater
 • Hele hvete vafler med frisk fruktsalat og glasur

kilder:

 • Kersting M et al.: Barnernæring i Tyskland. Resultater av DONALD-studien
 • Bundesgesundheitsbl. - Helseforskning. Helsevern 47: 213-218
 • Forskningsinstituttet for barnepleie Dortmund: optimiX - Anbefalinger for ernæring av barn og ungdom.
 • Tysk Næringsforening (DGE) et al.: DA-CH Referanseverdier for næringsinntak 2000
 • Tysk Næringsforening (red.): Ernæringsrapport 2004
Del med venner

Legg igjen din kommentar