Nakke, nese og ører

Når en sykdom i halsen, nesen eller ørene fjernes, behandles de tre delene av kroppen vanligvis sammen. Dette skyldes de mange sammenhenger som eksisterer mellom disse viktige sansorganene som vi hører, smaker og lukter på.

Struktur og funksjon av ører, nese og hals

Funksjonen til våre ører er velkjent: vi hører med dem alle lydene som omgir oss - eller som vi ønsker å ha rundt oss, som lyden i skallet. Så vi kan orientere, informere og kommunisere - uten å høre er det nesten umulig å lære å snakke. Betydningen av å lytte er også tydelig i reklame - hensynet til lyddesign er selvfølgelig selvfølgelig for bilprodusenter.

Koblet til øret er balanseorganet, uten som vi ville ha problemer med oppreist gangen. Mellomøret er koblet til bakre delen av nesehulen via Eustachian-røret - slik at du kan balansere endringer i lufttrykket i mellomøret ved å svelge, gjenkjenne eller kjevebevegelser (som er viktig når du flyr).

Nesen er der for å lukte - men ikke bare: Før luften når lungene, blir luften fuktet og rengjort her. Lukt og smak er nært knyttet - som du for eksempel kan legge merke til når du lukter forkjølelse og ikke liker det lenger! Normalt er vi ikke klar over hvor nær sansene er koblet til hverandre - men for synaesthetene er det normalt for dem å "se" lyder f. Eks. I farger.

I tillegg til munnhulen, omfatter halsområdet også området av svelget, hvor luften strømmer fra over nesen til lungene, og derimot strømmer all mat til magen. At en slik "trafikkryssing" er utsatt for feil, er åpenbar - et hostende angrep når det svelges, er nesten en "trafikkulykke".

Klager til ører, nese og hals

Ører: Kløe og smerte er vanlige plager i ørene, noen ganger kan årsaken være feilaktig bruk av bomullspinne - selvfølgelig må betennelse utelukkes. Tyngre er forverringen av hørselsfølelsen - eller når du ikke kan høre lenger. At påvirkning av støy spiller en rolle i dette er velkjent, men selv med læringsproblemer og skoleproblemer bør et lite hørselstap avklares.

Plutselig hørselstap (hørselstap) og ørelyd (tinnitus) er vanligere ettersom stress øker som en utløser. Svimmelhet indikerer en forstyrrelse av organet av likevekt - i sterk svulme kan det være "svimmel", da øyne og organ av balanse gir forskjellige sensoriske inntrykk på hjernen.

Nese: Nesen er den hyppigste nesen som kan påvirke bihulene. Spesielt om natten, men andre klager - mer akustisk type - i forgrunnen: Snorking er ikke bare forstyrrende, men også et skadelig lydlandskap, som kan følge med åndedrettsstans.

Nakke: Alle vet dårlig ånde - spesielt etter å ha spist løk, hvitløk eller alkohol. Hvis smaken eller lukten ikke virker, er personen usikker: Lukten av fersk kaffe som et positivt sensorisk inntrykk mangler så viktig informasjon som signalet "denne maten er bortskjemt". Stamming er en funksjonsfeil i vokalområdet som setter pasienter under stort psykologisk press.

forskningsmetoder

Anamnese (spør medisinsk historie): Alle klager kan begrenses ytterligere av bestemte spørsmål. I døvhet er det for eksempel skilt mellom akutt hørselstap og langsomt økende hørselstap.

Inspeksjon (visning) og perkusjon (tapping): Inspeksjonen spiller en spesiell rolle i ENT-eksamen - otoskopet, rhinoskopet og laryngoskopet er viktige instrumenter som legen trenger for øret, nesen og halsen. En snuffy nese kan lett gjenkjennes av de røde, hovne slimhinnene - men hvorfor banker dokken på pannen eller kinnbenet?

Den frontale og maksillære bihulene, som nesen, er foret med slimhinne og har en forbindelse til nesen, gjennom hvilken slim og fremmedlegemer transporteres bort. Hvis slimhinnen svulmer, kan disse stoffene tette og bihulene ikke lenger renser - en betennelse oppstår, det gjør vondt når du banker.

Funksjonstester: Lytting, lukt og smaksprøver blir testet av ulike tester. Så du tester lydledningen i begge ører med en tuninggaffel; Du kan sjekke hvor langt du kan høre og hvilke lyder som oppfattes også.

Elektrofysiologiske undersøkelser: Høringsnervens aktiviteter, ligevægtsorga eller ansvarlig hjerneområde kan måles - små elektroder er festet i øregangen, på trommehinnen eller på hodet.

Røntgen-, ultralyd-, datatomografi og magnetisk resonansavbildning: Imaging teknikker brukes når det antas at en betennelse eller svulst ikke kan begrenses til øret eller nesen, men kan også påvirke bein eller hjerne.

Sykdommer i ørene, nesen og halsen

Ører: Det er ofte øreinfeksjoner, da de kan oppstå under bading - disse sykdommene blir vanligvis kurert raskt. Lengre er hørselstap som kan variere fra akutt hørselstap - med eller uten tilhørende lyder (tinnitus) - til kronisk, forverret hørselstap. Hørselstapet kan allerede forekomme i barndommen eller først som senil døvhet i avansert voksen alder. Støy og tilstedeværelse av høye konserter kan akselerere utviklingen av døvhet.

Svimmelhet og balanseforstyrrelser kan ha en "normal" bakgrunn - som i karusellen eller ombord på et skip - eller indikere en sykdom i det indre øre som i Meniere's sykdom. Også i svulster som et akustisk neurom kommer det til døvhet og svimmelhet.

Nese: Det er en rennende nese med hver forkjølelse eller influensa. Selv med mange tannhelseproblemer - som kan være i voksen alder - og kikhoste eller Pfeiffer-kjertelfeber oppstår influensalignende symptomer. I tilfelle kronisk forkjølelse, bør du også tenke på høfeber som en allergisk reaksjon eller bihulebetennelse. Snorking kan skyldes nesepolypper og føre til søvnapné, en alvorlig sykdom som kan føre til hjerteinfarkt!

Hals: I tillegg til dårlig ånde (halitosis) som sykdomssymptom i diabetes, leversykdom eller tannproblemer, er kreft i munnhulen, tungen og halsen spesielt farlig og forekommer ofte i kronisk alkohol og tobakksmisbruk.

Terapeutiske tiltak

Ører: Et høreapparat er et høreapparat som ofte kalles høreapparat. Når et høreapparat er nødvendig og hvordan det skal utstyres, avhenger av type hørselstap, pasient og livsstil. Så det er cochlear implantater og bak-øret enheter - individuelt tilpasses. I tinnitus kan du klare deg selv, ellers musikk terapi og lavt nivå laser terapi er to av de mange terapeutiske alternativer.

Nese: I tillegg til de kjente kalde rettsmidler, kan aromaterapi gi lindring og med tea tree olje å gurgle eller i badet vann, har kulde ingen sjanse! For snorere er det en ny terapeutisk tilnærming - det forandrer den berørte personen etter en kort praksisfase, tungen sin posisjon slik at snorking er umulig.

Hals: Ulike talebehandlinger hjelper mot stamming - Kassel stammingstrening er ny og lovende. I alle oropharyngeal cancer, i tillegg til medisinsk behandling, er det spesielt viktig å slutte å røyke og drikke alkohol - det er mange tilnærminger som medfinansieres av helseforsikringsselskapene. Selvfølgelig er det en spesiell prosedyre for hver sykdom med medisinering eller kirurgi - du kan finne mer informasjon om den aktuelle sykdommen.

Forebyggende tiltak

Ører: Du kan trene godt, fordi hjernen stimuleres av konstant lytteopplevelser. En rettidig hørselstest hos ENT-spesialisten eller høreapparatpersonalet bidrar til å forhindre hørselstap. Siden barn bare har mulighet til å snakke uten forsinkelser når de blir diagnostisert raskt, ville det være fornuftig å få en landsdekkende hørselsscreening for nyfødte. Spesielt for følsom hørsel av barn er støydemping spesielt viktig, fordi bakgrunnsstøy fører til konsentrasjonsproblemer - selv hos voksne hvis kontorer ofte er for høye.

Nese: Beskytt nesen mot dehydrering, ellers kan den ikke rense og fukte luften. For eksempel når du flyr på ferie, tenk på å fukte det munn- og neseslimhinnene - ellers kan tørr nese, halsont og heshet være tilstede.

Hals: Kontroll av tenner og munnslimhinner bidrar til å forhindre halitose, betennelse og kreft. Bruk halvårsbesøk til tannlegen for tidlig deteksjon.

Del med venner

Legg igjen din kommentar