Vitamin B6 (pyridoksin)

Vitamin B6 - også kalt pyridoksin - er et vannløselig vitamin og tilhører gruppen av B-vitaminer. Strengt tatt omfatter begrepet vitamin B6 tre stoffer, nemlig pyridoksol, pyridoksal og pyridoksamin. Vitamin B6 må leveres til kroppen fra utsiden, men det finnes i mange matvarer, slik at en vitamin B6-mangel sjelden oppstår.

Vitamin B6: Virkning på vekst

Vitamin B6 er avgjørende i kroppen som er involvert i bygging og ombygging av proteiner. Det er et viktig koenzym for metabolisme av aminosyrer. Koenzym, som en del av enzymer sammen med dem, sikrer at biokjemiske reaksjoner er raskere.

I aminosyremetabolismen omdannes aminosyrene til kroppens egne stoffer. Disse inkluderer blant annet sendebudene serotonin, histamin og dopamin. Mens histamin spiller en rolle i kroppens allergiske reaksjoner, er serotonin og dopamin viktig for å føle trivsel.

Som med aminosyre-metabolisme er vitamin B6 også involvert i metabolismen av sentralnervesystemet. I tillegg spiller dette vitaminet også en viktig rolle i dannelsen av hemoglobin - det røde blodpigmentet og gallsyren - og er også uunnværlig for immunsystemet.

Endelig er vitamin B6 også viktig for veksten og utviklingen av kroppen vår. Derfor, i tillegg til tilstrekkelig tilførsel av folsyre og vitamin B12, er det viktig å sikre en tilstrekkelig høy dosering av vitamin B6 under graviditet.

Terapeutisk bruk av vitamin B6

Vitamin B6 brukes hovedsakelig til å behandle hudsykdommer og kvalme. Ved kvalme under graviditet, anbefales en daglig dose på ca 20 milligram, hvis reisesyke kan være høyere. På samme måte tilskrives vitamin B6 en lindring av symptomene på premenstruelt syndrom (PMS) samt Kapaltunnelsyndrom.

I tillegg kan vitamin B6 også brukes til å styrke immunforsvaret, med dårlig konsentrasjon eller læring funksjonshemning, samt søvnforstyrrelser, mareritt eller depresjon. Generelt bør vitamin B6 bare brukes til terapeutiske formål etter samråd med behandlende lege.

Matvarer med vitamin B6

Det daglige kravet til vitamin B6 er rundt 1, 5 til 2 milligram. Siden vitamin B6 er spesielt viktig for aminosyremetabolismen, avhenger det daglige kravet imidlertid sterkt på tilførsel av proteiner. Jo flere proteiner som forbrukes, jo mer vitamin B6 er nødvendig. For eksempel har styrkeutøvere et økt behov for vitamin B6. I tillegg, kvinner som er gravide eller som tar p-piller og eldre mennesker trenger mer vitamin B6 enn den gjennomsnittlige personen.

Vitamin B6 finnes i mange dyre- og plantefôrvarer - spesielt vitamin B6 finnes i slakteavfall, visse fiskearter og helkorn. For eksempel er to milligram vitamin B6 inkludert i:

 • 175 gram soyabønner
 • 200 gram havregryn
 • 200 gram biff leveren
 • 250 gram fullkornet ris
 • 450 gram kalvekjøtt
 • 2 kilo frukt (spesielt bananer)

I tillegg er meieriprodukter, fisk (spesielt sardiner og makrell), fjærfe og svinekjøtt, poteter, nøtter og avokadoer også gode kilder til vitamin B6.

Hvor høyt innholdet av vitamin B6 faktisk er i den aktuelle maten, avhenger også sterkt av dens forberedelse. For eksempel, når du lagrer eller steker kjøtt, går tapt 30 prosent av det opprinnelige vitamin B6-innholdet. For frossen mat kan tapet til og med være opptil 50 prosent.

Vitamin B6-mangel: gjenkjenne symptomer

Mangel på vitamin B6 kan få alvorlige konsekvenser, fordi vitamin B6 er involvert i kroppen i dannelsen av mange andre stoffer. Dermed kan vitamin B6-mangel føre til en rekke andre mangelsymptomer.

Fordi vitamin B6 finnes i mange matvarer, er vitamin B6-mangel relativt sjelden. Spesielt påvirket av en slik mangel er personer som tar visse medisiner, for eksempel antidepressiva, antispasmodika eller tuberkulose-legemidler.

Selv en liten vitamin B6-mangel kan føre til følgende symptomer:

 • akne
 • Inflammatoriske forandringer av hjørnene i munnen (vinklet cheilitt)
 • Trøtthet og dårlig ytelse
 • Tarmproblemer som diaré, men også kvalme og oppkast
 • Økt følsomhet for infeksjon
 • hemmet vekst
 • foto

Hos kvinner kan vitamin B6-mangel også øke menstruasjonskramper.

Hvis det er en sterk vitamin B6-mangel, kan det føre til dysfunksjon i leveren og nervesystemet. I tillegg kan viktige mineraler som magnesium, jern eller kalsium ikke lenger benyttes av kroppen.

Overdosering av vitamin B6

Hvis høye doser vitamin B6 blir tatt over lengre tid, kan overdose forekomme. Kronisk overdose sies å være mer enn 500 milligram vitamin B6 daglig. Dette beløpet kan ikke oppnås naturlig, det vil si gjennom inntak av mat, men bare gjennom inntak av kosttilskudd.

Federal Institute for Risk Assessment (BfR) anbefaler som retningslinje for et ekstra inntak av vitamin B6 over NEM selv maksimalt 3, 5 milligram per dag.

Som følge av overdosering av vitamin B6 kan nerveskader forekomme over tid. Disse manifesteres for eksempel av tegn på lammelse, tap av refleks, forstyrrelser i følelse av temperatur eller ufølsomhet i ekstremiteter. I tillegg kan det også føre til en inflammatorisk reaksjon i huden (dermatitt).

Del med venner

Legg igjen din kommentar