Tannimplantater - Pak et onde på roten

Ikke flere kroner, ingen løse proteser, tredje tenner så sterke som sine egne - utsikterne lyder fristende. Men hvordan fungerer en slik behandling? Kan noen få tannimplantater? Hvilke risikoer finnes og generelt - hvor dyrt er implantater? Maria K. har et problem: tannråte har ødelagt hennes nest siste molar i underkjeven så mye at en krone er ute av spørsmålet. Tannlegen foreslår å bruke en bro. Men for dette må de to sunne nabotennene bli jordet og kronet, fordi de skal danne brostøtten for den manglende tannen. Alternativet: et tannimplantat. Dette kan spare de sunne tennene, gapet ville bli stengt. Tannimplantater er kunstige tannrotter som er implantert i kjevebenet.

Titanrøtter bærer protesene

Disse kunstige røttene gjør hver DIY-entusiastens hjerte slå raskere - de ser ut som skruer, sylindere eller dowels. Implantatene er laget av titan, et spesielt godt tolerert, motstandsdyktig metall som lenge har vært brukt i medisin for kunstige ledd. Selv i den greske mytologien var en av Titans, den gigantiske Atlas, kjent for sin styrke, og han hadde tross alt himmelen på skuldrene.

Og så bærer titanimplantatene protesene, det meste kroner, men også broer, hvis mer enn to manglende tenner danner et gap. Du kan til og med sikkert forankre proteser. Derfor er implantatene så tette fordi de nesten vokser sammen med kjevebenet.

Implantater forhindrer tap av ben

Bortsett fra at disse tredje tennene er helt faste, er det en avgjørende fordel for implantater: De forhindrer beinatrofi (atrofi), fordi et ben som ikke lenger er lastet, dannes tilbake. Så hvis en eller flere tenner mangler og til og med i dårlig tilpasning, blir beinene ikke lenger ladet, så blir kinn og lepper til slutt ikke lenger støttet av matlaging, og du ser sunket ut. Endelig lindrer implantater de resterende tennene, fordi de kan, som de sitter fast, bli ladet som naturlige tenner.

Smerter og komplikasjoner

Etter at tannlegen har utsatt kjevebenet og malt et hull, blir implantatet satt inn. Bonesubstansen vokser og omslutter implantatet. Denne helbredelsesperioden kan ta mellom seks uker og ni måneder, og deretter i denne vanlige såkalte tofasemetoden for proteser festet til implantatet, vanligvis skrudd. Behandlingen selv høres verre ut enn det egentlig er.

Milling av hullet og innsetting av implantatet er gjort på en poliklinisk basis, en lokalbedøvelse er tilstrekkelig. I bifasisk metode suges tannkjøttet over implantatet og senkes senere for å skape en type stolpe som danner tannkjøttet. I enfasemetoden gjøres alt dette i en enkelt operasjon. Pasienten føles bare smerte i munnslimhinnen, men etter noen dager heler det raskt. Komplikasjoner som tung blødning eller hevelse er sjeldne. Hvis tannkjøttet er godt avkjølt etter behandlingen, går hovelsen vanligvis tilbake veldig raskt.

Det kan imidlertid være bakterielle infeksjoner mellom implantatet og tannkjøttet. Derfor er en spesielt forsiktig oral hygiene veldig viktig. Dette gjelder også hvis implantatet har helbredet og protesen er plassert på. Dental plakk endrer de implanterte tennene så vel som egne tenner. Et toårig besøk til tannlegen må være slik. Hvis alt går bra, varer et slikt implantat minst ti år eller lenger.

Ingen implantater i alvorlige sykdommer

I utgangspunktet kan alle pasienter få tannimplantater, det er ingen aldersgrense. Ifølge statistikken brukes rundt 450 000 implantater i Tyskland hvert år. Opplevelsene er nesten helt positive. Implantater er mindre egnet for pasienter med nedsatt immunforsvar, f.eks. Under kortisontrebehandling, i alvorlig hjertesykdom, med avansert osteoporose, økt blødningstendens eller ikke-medikamentinducert diabetes. Du bør grundig informere spesialisten før en slik tannbehandling.

I nedre kjeveinnsetting av et implantat er det vanligvis uproblematisk, fordi her vanligvis er nok tett benmasse tilgjengelig for å støtte et implantat. I overkjeven er beinet mindre tett. Så det kan også være nødvendig å fjerne bein fra underkjeven eller bekkenområdet og bringe det til ønsket sted i kjeven.

Del med venner

Legg igjen din kommentar